Saps que és l’astènia primaveral? Vius bé el canvi d’estació?

Quan arriba la primavera, les temperatures pugen i gaudim de més hores de llum. I com a conseqüència, durant aquest període de transició és normal que experimentem alguns símptomes normalment de caràcter lleu que s’agrupen sota el nom d’astènia primaveral. L’astènia fa referència a la sensació de fatiga general, que pot fer difícil el desenvolupament normal de les activitats de cada dia. Però cal saber que els símptomes de l’astènia no acostumen a durar més de dues setmanes i normalment van acompanyats de fatiga intel·lectual, dificultat per concentrar-se, pèrdua de memòria, mal de cap, problemes per dormir… O fins i tot, també és possible sentir-se irritable i amb un estat d’ànim apàtic sense cap motiu aparent.

L’astènia primaveral és un quadre patològic molt comú! És per això que en aquest post et parlem del que et causa la fatiga estacional i com la pots eliminar.

Normalment, aquesta sensació de cansament és provocada per tota una sèrie de factors ambientals:

·  El canvi de temps: a la primavera, les temperatures pugen i amb aquestes la pressió atmosfèrica. Aquest factor pot provocar que perdem la gana i, en conseqüència, estiguem més ansiosos i irritables, dos símptomes de l’astènia primaveral.

·  El canvi horari: per gaudir de més hores de sol, els rellotges s’avancen una hora. I encara que no ho sembli, aquest petit canvi afecta tota la nostra rutina i això pot provocar que el nostre somni es vegi alterat i malauradament no descansem prou bé.

·  La modificació de la rutina diària: quan arriba el bon temps la nostra rutina canvia i amb això el temps d’oci, els horaris de dormir, menjar, etc. Aquests petits canvis de rutines fan que ens costi habituar-nos a la nova realitat. És normal que durant aquest període de temps determinat perdem l’energia i la motivació.

Encara que no hi hagi un tractament específic per a combatre l’astènia primaveral, des de Farmàcia Calzada us aconsellem que accelereu el procés d’adaptació del vostre organisme. Porteu una vida saludable i anticipeu-vos als canvis estacionals i d’horaris.

Alimentació sana: durant aquesta època de l’any és crucial seguir una dieta equilibrada. Augmenta el consum de fruites i verdures i redueix la ingesta de greixos saturats i hidrats. Gràcies a les vitamines i els minerals reforçaràs el sistema immunitari i  combatràs la falta d’energia.

Hidratació: una bona hidratació és fonamental perquè tot l’organisme funcioni adequadament. Intenta beure cada dia entre dos i dos litres i mig de líquids. Els sucs naturals i les infusions també són una bona opció per hidratar el teu cos.

Vida activa: l’exercici físic moderat adaptat a les característiques bàsiques de cada persona és clau per alliberar endorfines i millorar l’estat d’ànim.

Evita la cafeïna i la teïna: El cafè i altres substàncies estimulants poden agreujar els símptomes de l’astènia primaveral. Intenta evitar o substituir-ho per infusions digestives relaxants.

Si tot i els nostres consells creus que el canvi d’estació t’ha guanyat la partida, pots optar per prendre algun reconstituent a base de vitamines, minerals i extractes de plantes com el ginseng o la gelea reial. Visita’ns, a la farmàcia et podem ajudar!