El dolor d’esquena és molt habitual en la població, ja sigui per haver dormit en una mala postura, realitzar un sobreesforç, estrès, una lesió, per tenir sobrepès o per sobrecarregar l’esquena amb el treball i els moviments repetitius.

En gran manera, podem evitar tot això fent alguns canvis i incorporant hàbits saludables nous. Però, si en el teu cas, ja sents molèsties, et mostrarem diverses formes de combatre el dolor d’esquena així com diferents tractaments i algunes recomanacions preventives.

Segueix aquests consells:

Practica esport

L’activitat física és essencial per a una vida saludable. L’esport fa que la musculatura, els lligaments i les articulacions siguin més fortes i flexibles, per la qual cosa serà més difícil patir una lesió.

Exercicis d’estirament

Existeixen diferents exercicis d’estirament específics que t’ajudaran a prevenir o alleujar els dolors d’esquena ja que aquests alliberen les tensions o càrregues musculars. Una pràctica molt completa que mantindrà la teva esquena relaxada, fort i flexible és el ioga.

Millora les postures corporals i evita el sobreesforç 

Tant en el treball com en el dia a dia corregeix les teves postures corporals, és la principal solució per a prevenir dolors d’esquena. També és fonamental evitar agafar molt de pes o fer-ho amb ajuda d’algú o eines que facilitin la labor.

Utilitza elements ergonòmics

Adapta l’entorn a tu. És important utilitzar una cadira que et permeti recolçar bé l’esquena (sobretot si passaràs temps en ella), dormir amb un coixí i un matalàs de qualitat, utilitzar una taula adaptada a la teva altura, etc.

Quins tractaments tenim per al mal d’esquena?

Fàrmacs

Pots prendre medicaments sense recepta com el paracetamol i l’ibuprofè per a disminuir el dolor, tot i així, sempre consulta abans amb el teu metge o farmacèutic. Una altra opció són els AINE d’ús tòpic (gel, esprai o cremes) en la zona.

Alterna fred i calor en la zona 

L’aplicació de fred i calor en la zona lumbar resulta molt eficaç per a alleujar els dolors ja que redueix la rigidesa muscular i fa efecte calmant. Alterna una bossa tèrmica de calor amb una de gel fred, una o dues vegades diàries, i en pocs dies aniràs sentint millora.

Massatges corporals

Els massatges quiropràctics poden servir tant per a prevenir com per a tractar contractures.

Recursos naturals

Una alternativa sana són les infusions d’herbes per al dolor d’esquena i l’ús de cremes naturals.

D’altra banda, és necessari controlar l’excés d’estrès, ja que pot provocar perjudicis en la salut, entre ells, dolor d’esquena. Per a reduir-ho convé meditar, practicar la respiració conscient, fer ioga…