Els mals de cap són una molèstia comuna, moltes vegades transitòria i fàcilment tractable amb analgèsics. La migranya, pel contrari, pot aribar a interrompre greument la rutina diària de qui la pateix.

Així doncs… com podem distingir entre una cefalea i una migranya?

En ocasions, els mals de cap ens donen indicis sobre el nostre estil de vida: ritme accelerat, manca de descans, mala postura laboral o fins i tot excessiu consum d’alcohol. Sovint, la resposta immediata és prendre un analgèsic, que acostuma sovint alliberar la molèstia temporalment, ja que les cefalees tendeixen a ser temporals. 

Però per a les persones que que pateixen migranyes, la molèstia és una presència massa freqüent a la vida quotidiana.

És essencial que sapiguem diferenciar entre una cefalea i una migranya. Hi ha diversos tipus de mals de cap, els més comuns són:

  • Cefalea tensional: Pot ser esporàdica o crònica, amb una intensitat lleu a moderada. La pressió es concentra al front i les temporal, i en ocasions s’acompanya de dolor al coll. Aquesta cefalea no produeix nàusees ni vòmits.
  • Cefalea vascular: Són episodis que duren des de minuts a hores, amb dolor intens, penetrant, unilateral, i sovint acompanyat de llàgrimes, congestió nasal i sudoració.
  • Migranya: Afecta al 7% dels homes i al 18% de les dones, aproximadament el 12% de la població general. S’observa també en nens i adolescents en un 5-10% dels casos, encara que diagnosticar-la en aquest grup pot ser complex. Sol començar en la infància o la joventut, fer-se menys freqüent després dels 40 anys i, sovint, resoldre’s després dels 50 anys.

La ciència encara no entèn del tot per què algunes persones pateixen mals de cap, tensió o migranyes, mentre que altres no ho fan mai. Sembla ser que la migranya es desencadena per una cascada de reaccions del sistema nerviós que involucren vasos sanguinis, neurotransmissors i inflamació, entre altres factors.

Signes de la migranya
Les senyals prèvies a una migranya poden incloure fatiga, mal al coll, badalls, canvis d’humor, i augment de la sensibilitat a la llum, olors i sorolls. Al voltant del 20% de les persones amb migranya experimenten fenòmens neurològics anomenats «auras», que poden incloure pèrdua de visió, llamps de llum o entumiment.

Com podem prevenir la migranya?

Identificar les causes dels episodis migratoris és el primer pas per prevenir-los. Mantenir un diari de migranyes pot ajudar a registrar els factors desencadenants (aliments, estat emocional, ambient, etc.).

Després, cal adaptar l’estil de vida, reduir l’estrès, mantenir una dieta regular, dormir prou i fer exercici.

Si tens qualsevol dubte sobre els medicaments per al tractament dels mals de cap o migranyes, vine a la farmàcia i pregunta’ns.